در این مقاله از عسل مهرنوش اول سعی می کنیم که ژل رویال زنبورهای عسل را تعریف کنیم و سپس به چند نکته درباره این ژل بپردازیم. اگر به دنبال اطلاعات کامل درباره ژل رویال هستید با ما همراه باشید:
ژل رویال زنبورهای عسل
ژل رویال ماده ای است سفید رنگ و کاملا غلیط که بوسیله زنبور های کارگر تولید می شود و غذای ملکه زنبور عسل و لارو ها (در سه روز اول زندگی) را تشکیل می دهد. این ماده بوسیله غدد زیر حلقی زنبور عسل تولید می شود. ژله رویال که به آن درفارسی شاهنگبین می گویند ماده ای است که به وسیله یک جفت غده مغزی زنبوران کارگرپرستار معمولا درسنین ۲ تا ۱۲ روزگی ترشح شده و مورد استفاده ملکه در تمام طول عمر و نوزادان زنبور در مراحل اولیه رشد قرارمی گیرد. عمر زنبور ها 40 روز است اما عمر ملکه 4 سال و علت آن استفاده ملکه از ژله رویال می باشد.
ترکیبات اصلی ژل رویال
ترکیبات این ماده نسبتا اسیدی، عبارتند از: آب، پروتئین ها، قندها، چربیها و نمک های معدنی. ژل رویال به عنوان یک منبع غذایی عالی حاوی انواع ویتامین ها و مواد معدنی همچون کلسیم، مس، آهن، فسفر و پتاسیم می باشد. ژله رویال یک ماده یکنواخت با حالتی خمیریِ تقریباً مایع می باشد. رنگ آن سفید مایل به زرد یا بژ بوده که بوی تند اسید فنولیک و طعم ترش خاصی دارد. چگالی تقریباً 1/1 گرم بر سانتی متر مکعب دارد و کمی در آب محلول است. محلول های آبی را طی عمل قلیایی شدن با سود روشن می کند. چسبندگی آن بر حسب مقدار آب موجود و کهنگی آن تغییر می کند، (بتدریج چسبناکتر می شود).
وقتی در دمای اتاق و در یخچال در دمای 5 درجه سانتیگراد نگهداری شود به نظر می رسد افزایش چسبندگی آن مربوط به افزایش ترکیبات ازته نامحلول در آب و همچنین کاهش ازت محلول و اسیدهای آمینه آزاد می باشد. اگر ساکارز اضافه گردد، ژل رویال روان تر می شود. برخی ذرات باقی مانده در ژل رویال علامت خالص بودن آن است، بعنوان مثال حتی به وجود پوست لارو می توان اشاره کرد. تکه های موم نیز کم و بیش وجود دارند، ولی وجود آنها بیشتر به روش جمع آوری بستگی دارد. ذخیره ژل رویال اغلب به علت رسوب ترکیبات، به صورت گرانوله (دانه های ریز) در می آید.
روش نگهداری ژل رویال
روش نگهداری ژل رویال وقتی در دمای اتاق و در یخچال در دمای 5 درجه سانتیگراد نگهداری شود به نظر می رسد افزایش چسبندگی آن مربوط به افزایش ترکیبات از ته نامحلول در آب و همچنین کاهش ازت محلول و اسیدهای آمینه آزاد می باشد. اگر ساکارز اضافه گردد، ژل رویال روان تر می شود. برخی ذرات باقی مانده در ژل رویال علامت خالص بودن آن است، بعنوان مثال حتی به وجود پوست لارو می توان اشاره کرد. تکه های موم نیز کم و بیش وجود دارند، ولی وجود آنها بیشتر به روش جمع آوری بستگی دارد. ذخیره ژل رویال اغلب به علت رسوب ترکیبات، به صورت گرانوله (دانه های ریز) در می آید.
روش نگهداری ژل رویال مقداری سخت است و باید آن را در ظروف تیره و دور از نور و اکسیژن و در یخچال نگهداری کرد. اثرات درمانی ژل رویال از قدیم بر همه ثابت شده است که چند مورد از آنها عبارت اند از: درمان افسردگی، تنظیم هورمونهای بدن، کاهش چربی خون، کمک به رشد استخوان، کمک به باروری، اشتها آور، بهبود رماتیسم، و همچنین در کرمهای آرایشی که ژله رویال باشد از پیری جلوگیری و بر طراوت و شادابی پوست می افزاید.
مصرف ژل رویال به صورت خوراکی
این ژل به صورت کپسولهای نرم یا گاهی شربت تهیه میشود. از خواص بیشمار آن میتوان به ویتامینهای گروه B مانند تیامین (B1)، ریبوفلاوین (B2)، اسید پانتوتنیک (B5)، پیریدوکسین (B6)، نیاسین (B3)، اسید فولیک (B9)، inositol (B8) ، بیوتین (B7) و ویتامین C اشاره کرد. ژل رویال تازه دارای ۶۰ الی ۷۰ درصد آب میباشد. در حالی که پروتئینها تنها ۱۵درصد آن، و اسیدهای آمینه و ویتامینها نیز ۲الی۳ درصد از آن تشکیل میدهند. فروکتوز، گلوکز، چربیها و مواد معدنی نیز در آن وجود دارند. استفاده خوراکی از کپسولهای ژل به صورت روزانه و منظم، به دلیل دارا بودن مواد مغذی و مکمل مولتی ویتامین، سبب سلامت بدن و البته سلامت پوست شماست.
نوشیدنی ژل رویال
بعضی افراد از ژل رویال را به شکل نوشیدنیهای مختلف استفاده میکنند. این نوشیدنی غیر معمول، سرد و گاها با طعم نعناع میباشد؛ که اساسا متشکل از آب عسل مخلوط با ژله زنبور عسل است. این ماده معجزه آسا، علاوه بر مواد معدنی، اسید آمینه و ویتامینها، حاوی اسید هیدروکسی اسکینیک است، که طعمی ترش مزه دارد؛ برای همین شربت آن فوق العاده ترش و دارای طعم تلخ و بوی قوی میباشد، که باعث شده اکثرا به صورت کپسول به جای نوشیدنی استفاده شود.
مضرات ژل رویال
شاید ژل رویال از ماده طبیعی و مقوی ساخته شده باشد، اما این بدان معنی نیست که برای همه مناسب است؛ چرا که افراد دارای آلرژی و حساسیتهای پوستی، نسبت به ژل یا عسل نباید از آن استفاده کنند؛ که در صورت مصرف، سبب التهاب و بدتر شدن پوست آنها میشود. گرچه مطالعات نشان داده این موارد بسیار نادر هستند، اما در افراد دارای آسم و بیماریهای پوستی و آلرژیک، بیشتر امکان بروز علائم حساسیتهای پوستی وجود دارد؛ بنابراین قبل از مصرف با پزشک یا یک داروساز مشورت کنید.
نحوه استفاده از ژل رویال
این ژل محصولی فاسد شدنی است؛ برای همین توصیه میشود، آنرا در قالب کپسولهای فریز شده یا مخلوط با عسل تهیه کرده و حتما در فریز نگهداری کنید. در زیر دستورالعملهای برای تهیه انواع مخلوط ژل رویال با مواد دیگر برای مصرف شرح داده شده که، در این موارد مقداری در حدود ۶۷۵ گرم از ژل رویال استفاده شده است.
مخلوط ژل و خامه عسل، با مخلوط روغن نارگیل، پودر کاکائو خام و کره قالبی:
تمام ترکیبات فوق را با هم مخلوط کنید. مخلوط را به یک مهایتابه کوچک با کاغذ موم ریخته، یا به طور یکنواخت در یک سینی مکعبی سرد سیلیکونی بریزید. همچنین شما میتوانید آن را در قالبهای ۱۲ تایی یخشکن ریخته و در فریز نگهداری کنید.
چای نعنا عسل و ژل:
با استفاده از کافئین در چای سبز و مخلوط ژل رویال و عسل خام، میتوانید روز خود را با یک نوشیدنی پررنگ و مقوی شروع کنید؛ و یا آنرا بعد از ظهر میل بفرمائید. برای تهیه این نوشیدنی ۴ فنجان آب، تعدادی برگ نعناع بزرگ، مقداری ژل رویال، یک عدد چای سبز کیسهای، و لیمو تازه مورد نیاز است. ۴ لیوان آب را بگذارید جوش آمده و بعد از آن چای کیسهای و نعنا را به آن اضافه کنید، اجازه دهید ۵ الی ۱۰ دقیقه دم کشیده تا طعم نعناع به خوبی با آب و چای مخلوط گردد. بعد از خنک شدن چای، عسل خام و ژل رویال را به آن اضافه کنید. در آخر کمی لیمو تازه برای تغییر طعم آن بیفزاید. این نوشیدنی به هر دو صورت گرم یا سرد شده قابل خوردن است.
مخلوط شیر بادام، دارچین، زنجبیل و ژل:
اگر کمبود آهن دارید یا باید خود را برای مسابقات ورزشی در آینده تقویت کنید؛ مخلوطی شیرین و شگفتانگیز از ژل رویال، باعث افزایش استقامت و جذب بیشتر اکسیژن و همچنین بر طرف کننده کم خونی در اکثر خانمهاست. برای تهیه این مخلوط ۱ فنجان شیر بادام، ۱ قاشق چایخوری پودر خرد شده بادام، ۱/۴ قاشق چایخوری دارچین، ۱/۴ قاشق چایخوری زنجبیل، ۱/۲ قاشق چای خوری عصاره وانیلی، ۱عدد موز یخ زده،ژل رویال با مخلوط عسل و چند قطعه یخ تهیه کرده و تمام مواد را با یکدیگر مخلوط کنید. بسته به ضخامت مورد نظر شما در مورد مخلوط به دست آمده، میتوانید مقدار بیشتر یا کمتری از شیر استفاده کرده و مخلوط را در یخچال قرار دهید تا خنک شود؛ و سپس نوش جان کنید.
خواص ژل رویال عسل و منبع تولید آن
زنبورهايي که از اوايل شهريور ماه به بعد متولد ميشوند، بر خلاف زنبورهاي بهاري مقدار زيادتري گرده گل ميخورند؛ تا این گردهها را به شکل ژل در بدنشان ذخیره کرده، و در اواخر زمستان آن را صرف تغذیه زنبورهای که اواخر زمستان به دنیا میآیند کنند، لاروها یا زنبورهای تازه متولد شده سه روز اول برای رشد به این ماده احتیاج دارند. در بقیه فصول سال ژل رویال که با طعم تند و اسیدی آن شناخته شده است، تنها به عنوان غذا و باروی بیشتر زنبور عسل ملکه تولید میشود. (مقاله 20 خواص معجزه آسای ژل رویال را مطالعه کنید.)
تفاوت ژل رویال و عسل در چیست؟
ژل رویال بیشتر به عنوان مکمل غذایی استفاده میشود؛ در صورتی که عسل به عنوان یک ماده شیرین و طعم دهنده طبیعی کاربرد دارد.
این دو ماده از نظر خواص نیز متفاوت هستند. ژل رویال به دلیل مواد مغذی فراوان سبب افزایش سیستم ایمنی بدن، کمک به مبارزه با سرطان، تسریع در بهبودی زخم، کمک به هضم آسانتر غذا، درمان بیماری دیابت، افزایش جذب کلسیم و مانع از پوکی استخوان است. همچنین مرطوب کنندهای عالی برای پوست میباشد.
عسل طبیعی که بیشتر با طعم شیرین آن شناخته میشود، به تنظیم انسولین خون، رفع التهاب و گلودرد و آنتی اکسیدانی قوی میباشد؛ همچنین سبب بهبود عملکرد بدن در فعالیتهای ورزشی است.
عسل خام صددرصد بدون پردازش قابل استفاده است. اما ژل به شکلهای مختلف قابل استفاده بوده و از نظر مواد معدنی و ویتامینها بسیار غنی میباشد.
چگونه ژل رویال در طول تاریخ مورد استفاده قرار گرفت؟
این ژل با خواص معجزه آسا در فرهنگهای سراسر جهان جهت داشتن زندگی سالم و طولانیتر مورد استفاده قرار گرفته است. خواص ژل رویال از نظر طب سنتی نیز تائید شده است؛ اما از آنجایی که این ماده به راحتی بدست نمیآید، از دیر باز مادهای گرانبها بوده و عمدتا مورد استفاده درباریان و طبقه سلطنتی میباشد.
ژل رویال در طب سنتی چینی، “غذای امپراتورها” نامگذاری شده و برای سالها به امپراتور جهت افزایش انرژی و سرزندگی و جلوگیری از انواع بیماریها تجویز شده بود.
این ژل توسط مهاراجه یا شاه بزرگ هند نیز مورد استفاده قرار گرفته بود. هندیها آنرا برای مدتهاست به عنوان یکی از بهترین درمانها جهت حفظ انرژی جوانان بهکار میبرند. در مصر باستان نیز به فرعونها جهت افزایش طول عمر داده میشد. حتی در دورههای زمانی نزدیکتر به ما میتوان از ملکه الیزابت و شاهزاده دیانا نام برد که آنها نیز صبحها از ژله استفاده میکردند.
بعدها به دلیل علاقه شدید به لوازم آرایشی، در سال ۱۹۵۰ برای اولین بار از ژل رویال برای تولید محصولات آرایشی و بهداشتی استفاده شد.
استفاده از ژل رویال توسط شرکتهای دیگر مرتبط با شرکت فرانسوی، مانند هریت هوبارد اایر، الکساندرا د مارکف، ماری ارل، ریچارد هودنت، ژرمن مونتیل نیز استفاده شد؛ و بعد از اروپا در آمریکا نیز رونق گرفت.
مواد بهداشتی تهیه شده از ژل رویال
ژل رویال به عنوان ماده بهداشتی و زیبای مانند لوسیون مرطوب کننده، صابون، پاک کنندههای مایع و کرمهای ترمیم کننده سوختگی و زخم به بازار عرضه میشود. در سال ۱۹۶۲ برای اولین بار مطالعاتی پیرامون خواص آن انجام شد. در این تحقیق با مالیده شدن ژل بر روی بخش سوختگی یا زخم سرعت بهبود پوست به شدت افزایش یافت.
ژل بهداشتی رویال تهیه شده از ترکیب عسل و موم، برای مصرف به صورت ماسک یا لوسیون میباشد. به دلیل خاصیت فاسد شدنی آن بهتر است در یخچال نگهداری شود.