جلوگیری از غارت زنبورستان
پدیده غارت ذاتی بوده و زنبورها به منظور جمع اوری غذا اقدام به ان میكنند و هیچ گونه نظر سوء و قصد بدی ندارند.زیرا در ذات انها اعمال بد وجود ندارد.با این همه مساله غارت باعث انهدام كندوی غارت شده میشود و خسارت جدی به زنبوردار وارد میشود كه باید این مشاله را جدی گرفت و با اعمال روشها و تمهیداتی كه ذیلا توضیح داده می شوند از وقوع ان جلوگیری كرد.
1- همواره سعی شود كندوها در مناطقی كه از لحاظ شهد غنی است مستقر گردد.زیرا تا زمانی كه شهد گل در طبیعت به وفور یافت میشود زنبورها هوس غارت به سرشان نمی زند.
2- زنبورها نباید بی غذا و گرسنه بمانند.باید در شرایط كمبود شهد و گرده در طبیعت با مواد جانشین شونده انها را تغذیه نمود.
3- از ریخت و پاش ذرات موم عسل دار و قطرات عسل و شربت در اطراف كندوها به شدت پرهیز نمود.
4- در هنگام عسل گیری كار با تعداد نفرات لازم انجام گیرد و فرصت شیوع غارت از زنبورها گرفته شود.
5- كندوی ضعیف و نامرتب با ادغام و تقویت سروسامان داده شوند.
6- كندوها را در فاصله یك متری از همدیگر قرار داده و از چیدن انها در كنار هم و با پروازهای تداخلی پرهیز شود ،زیرا این مسئله میتواند منشاء غارت باشد.
7- در مواقع بازدید سعی گردد از شیوع غارت جلوگیری شود و اگر غارت شدت پیدا كرد باید بازدید را حتی الامكان متوقف ساخت.
8- تغذیه با شربت قند در مواقعی كه غارت شدید است فقط در صبح زود و قبل از فعالیت زنبورها و یا نزدیك غروب و بعد از فعالیت زنبورها انجام گیرد و از دادن شربت قند در وسط روز اجتناب شود.
9- دریچه ورودی كندوها را در مواقع غارت بسیار تنگ نموده و دریچه ها فقط برای عبور یكزنبور تنظیم شود.میتوان با قرار دادن چند شن درشت مسیر پرواز را به صورت تونل در اورده و برای عبور مستقیم زنبورهای غارتگر مانع ایجاد كرد.
10- فصل شدت غارت اوایل بهار و اواخر تابستان و پائیز است كه مصادف با ضعف كندوها و كمبود شهد در طبیعت است.
11- برای جلوگیری از غارت در هنگام بازدید كندوها استفاده از قفس ضد غارت راه حل مناسبی است.این قفس كه از توری پشه ای به ابعاد یك متر عرض و 5/1متر طول و ارتفاع 2متر بوده و از جنس سبك ساخته میشود قابل جابجایی بوده و این مكعب مستطیل از طرف پایین و بالا باز است و میتوان هنگام بازدید ان را بر روی كندو مستقر ساخت و در داخل ان بازدید از كندو را انجام داد.
12- از به كارگیری كندوهای درز و شكافدار و با دربهای منفذدار كه مجاری متعددی برای ورود زنبوران غارتگر دارند پرهیز شود.زیرا در چنین مواقعی زنبورهای غارتگر از این منافذ به كندو حمله كرده و به راحتی وارد ان میشوند.