9 نكته اساسي در تكثير مصنوعي زنبورعسل
نكات اساسي كه بايد در تكثير مصنوعي زنبورعسل مورد توجه قرار گيرد:
1- در فصل پرورش ملكه (يعني فصل نرها)بايد اقدام به گرفتن بچه مصنوعي كرد و در غير فصل نرها از ملكه بارور و آماده استفاده كرد.
2- در صورتي كه ملكه بارور و يا ملكه موجود نباشد قبلا سلول ملكه پرورش داده شود (با يتيم كردن كندويي با صفات مطلوب و تهيه شاخون) تا بچه كندو مدت كمتري فاقد ملكه باشد.
3- هميشه از كندوهاي قوي بچه مصنوعي گرفته شود.
4- اگر ملكه بارور موجود باشد بلافاصله به بچه كندو معرفي شود.
5- چنانچه ملكه باكره وجود دارد لازم است بعد از مدت 5 روز و بعد ازخراب كردن سلول ملكه معرفي شود.
6- در صورت وجود سلول ملكه بعد از 24 ساعت به بچه كندو داده شود.
7- از كندوهاي قوي كه در ان به اندازه كافي زنبوران جوان وجود دارند براي گرفتن بچه مصنوعي استفاده كرد.
8- چون زنبوران بر خلاف بچه كندو طبيعي بدون قصد قبلي به كندوي جديد هدايت مي شوند فاقد ذخيره غذايي و ثانيا بر خلاف بچه كندوي طبيعي تيپهاي مختلف زنبوران براي كارهاي گوناگون تخصص يافته اند (شان سازي،اوردن شهد و گرده) همراه ندارند بنابر اين به كندو شربت به نسبت يك به يك داده و همچنان يك شان حاوي گرده و يك پوكه در كنار كادر اخر قرار داد.9 نكته اساسي در تكثير مصنوعي زنبورعسل
9- مساله مهم در افزايش جمعيت كندو حفظ درجه حرارت و رطوبت داخل كندو است.
با توجه به اينكه تعداد شانهاي بچه كندو كم و بقيه داخل كندو خالي است
و زنبوران جوان بيشتر انرژي و مواد غذايي صرف گرم كردن فضاي داخل كندو مي كنند. به همين جهت بايد فضاي داخل كندو را از وسط نسبت به شانهاي موجود كوچك كرد و اين كار به وسيله قرار دادن نئوپان يا فيبر انجام مي گيرد
و با افزايش جمعيت فضاي داخل كندو را زياد كرده و پوكه يا صفحه موم اجدار به ان اضافه مي شود. سوراخ پرواز نيز به اندازه يك الي دو سانتيمتر باز نگه داشته مي شود. در صورت كمبود شهد و گرده در طبيعت براي جلوگيري از غارت بچه كندو را به محل امن تري دورتر از زنبورستان انتقال مي دهيم و در سايه به طوري كه سوراخ پرواز ان خلاف جهت باد واقع شود،قرار گيرد.