چگونه از عسل در خانه نگهداری کنیم؟
اصول نگهداری عسل در خانه، نکات بسیاری دارد که باید به آنها دقت کرد. ما سعی می کنیم در این مقاله از عسل مهرنوش به نکات مهمی درباره نگهداری عسل در خانه که هر شخصی باید بداند بپردازیم.
اصول نگهداری عسل در خانه
در اصول نگهداری عسل نور روشن، آنزیم گلوکز اکسیداز را از بین می برد. آنزیم گلوکز اکسیداز موجود در عسل، تولید پراکسید هیدروژن را امکان پذیر می سازد. لذا برای حفظ قدرت ضد میکروبی عسل باید آن را در مکانی تاریک یا در ظرف شیشه ای مات یا تیره نگه دارید. عسل طبیعی را در دمای خنک نگهداری کنید.
عسل نگهداری شده در یخچال سفت و غلیظ می شود. اگر عسل گل گاوزبان را در یخچال نگه دارید، به تدریج بافت آن مانند تافی جویدنی می شود. بیشتر عسل های روان در دمای 14 درجه ی سانتی گراد سریع ترین تبلور را نشان می دهند. منجمد کردن عسل مانع تغییر در ترکیب آن می شود، و فرآیند منجمد سازی عسل روان از تبلور طبیعی آن جلوگیری می کند.
عسل را می توان برای سال ها در یک ظرف شیشه ای یا سرامیکی لعاب دار، که در محکم و غیر قابل نفوذی دارند نگهداری کرد. در واقع، در مقبره های 4،000 ساله ی مصری، کوزه های در بسته ی حاوی عسلی پیدا شده که عسل درون آن ها همچنان در وضعیت خوبی باقی مانده بود .
به طور کلی، عسلی که به درستی نگهداری شود، در وضعیت خوبی باقی می ماند. اما نگهداری عسل به مدت شش ماه ، باعث می شود قدرت آنتی اکسیدانی آن 30 درصد افت کند. و نگهداری آن به مدت دو سال، باعث می شود قدرت ضد باکتری آن شروع به تحلیل رفتن کند.
تاثیر دمای بالا در نگهداری عسل
عسل ذخیره شده در دمای بالا ممکن است تیره تر شود و طعم قوی تری پیدا کند، زیرا اسیدیته و آنزیم های عسل باعث تغییرات زیر می شوند:
-
13 درصد کاهش در گلوکز
-
5/5 درصد کاهش در فروکتوز
-
68 درصد افزایش در مالتوز
-
افزایش اندکی در ساکارز
-
13 درصد افزایش در قند های پیچیده تر
-
22 درصد افزایش در مواد آنالیزه شده.
از آن جا که گلوکز عسل طبیعی بیش از فروکتوز آن کاهش می یابد، عسل غلیظ اگر در مکانی گرم نگهداری شود، تمایل به مایع (روان) شدن دارد.
چگونه از عسل در خانه نگهداری کنیم؟
تاثیر رطوبت هوا در نگهداری عسل
رطوبت هوا باعث افزایش جذب آن می شود، که سرانجام می تواند به رقیق شدن عسل یا تخمیر آن منجر شود، که موجب بیرون دادن حباب، کدر و بد بو شدن عسل می شود. یک ظرف پلاستیکی، در مقایسه با یک ظرف شیشه ای یا سرامیکی، میزان بیشتری از هوا را از خود عبور می دهد.
تکنیکها و اصول نگهداری عسل در خانه
چهار مورد از مهمترین تکنیکهای و اصول نگهداری از عسل در خانه که باید رعایت کنیم عبارتند از:
-
مکان مناسب برای نگهداری از عسل
-
رطوبت مناسب در عسل
-
بهترین ظروف نگهداری عسل
-
دما مناسب نگهداری عسل
در ادامه هر یک از موارد فوق را توضیح خواهیم داد.
1. مکان مناسب برای نگهداری از عسل
هنگام خرید عسل وحشی طبیعی باید حتماً به این نکته که مهمترین و اولین نکته برای نگهداری از عسل است باید توجه نمایید این است که حتماً شرایط و مکانی که برای نگهداری از عسل در نظر میگیرید مطلوب باشد. یعنی مکان مورد نظر باید تمیز و عاری از هرگونه حشره و یا آلودگیهایی از قبیل گرد و خاک باشد. مورد توجه قرار دادن به این عوامل میتواند بسیار حائز اهمیت باشد. سرد بودن فضای یخچال باعث غلیظتر شدن عسل میگردد این عامل بر روی کیفیت و مرغوبیت عسل نیز تاثیر میگذارد.
2. رطوبت مناسب در عسل
برای جلوگیری از رطوبت در عسل کوهی و وحشی باید حتماً آن را در ظروف درب بسته با درپوش مناسب محکم نماید در ضمن باید ظرفی که انتخاب میکنید شیشهای باشد. تا مانع از بروز و عبور هوا و رطوبت به داخل عسل گردد. شاید تا به حال برخورد کرده باشید با عسلهایی که داری رنگ تیره و طعم تند و گزی دارند متاسفانه این گونه از عسلها به دلیل قرار گرفتن در معرض رطوبت هوا کیفیت خود را از دست دادهاند.
3. بهترین ظروف نگهداری عسل
برخی از افراد عسلهای خود را در ظرفهایی که از جنس فلز است نگهداری میکنند. در صورتی که این کار اصلاً درست نمیباشد و بر میزان و کیفیت عسل شما تاثیر میگذارد. نگهداری از عسلها در ظروف فلزی به دلیل داشتن ویژگی اسیدی که دارد باعث میشود که مواد فلزی وارد عسل شود، زیرا عسل باعث خوردگی ظروف فلزی با گذشت زمان میگردد.
عسل به دلیل داشتن مواد قندی فوقالعاده زیاد و ترکیب شدن آن با ظروف فلزی منجر به از دست دادن کیفیت و عطر و طعم عسل میگردد تمامی عواملی که بیان شد برای بدن بسیار خطرناک است و باعث آسیب رساندن جدی به بدن میگردد. البته چنانچه شما مجبور به نگهدار از عسل با حجم زیاد هستید و این نوع از ظروف به این حجم در دسترس ندارید میتوانید از ظروفی مانند استیل یا گالوانیزه که دارای سطح بسیار محکم و بادوام در برابر اسید موجود در عسل دارید استفاده نمایید.
چگونه از عسل در خانه نگهداری کنیم؟
معایب نگهداری عسل در ظروف پلاستیکی
در حال حاضر اکثر قریب به اتفاق زنبورداران عسل از ظروف پلاستیکی برای نگهداری از عسل استفاده میکنند، اما متاسفانه باید گفت استفاده از ظروف پلاستیکی میتواند خطر آفرین باشد به این دلیل که این ظروف هنگام حمل و نقل و انتقال عسل میتواند باعث شکسته شدن آن و از بین رفتن عسل گردد از سوی دیگر نیز میتواند در معرض اسیدهای عسل قرار بگیرد و باعث بروز مشکلات و ناراحتیهای گوارشی گردد.
از دیگر معایب نگهداری از عسل در ظروف پلاستیکی میتوان به کم شدن کیفیت عسل اشاره نمود که بعد از ورم کردن و یا گلوله شدن عسل در آنها زمانی که بر روی حرارت قرار میگیرد و ذوب میشود باعث بروز مشکلات و آسیبهای جدی و زیادی به بدن میگردد. در نهایت باید برای نگهداری از عسل از هر ظرفی که استفاده میکنید باید فاقد بو و بسیار مقاوم در برابر اسید عسل باشد و از نفوذ و عبور رطوبت در عسل جلوگیری نماید همچنین مهمترین نکته که میتوان به آن اشاره نمود این است که به آسانی بتوان آن را پر و خالی نمود.
4. دما مناسب نگهداری عسل
میزان دمایی که باید برای نگهداری از عسل در نظر بگیرید و به آن توجه نمایید این است که دمای عسل نباید نه خیلی سرد و یا نه خیلی گرم باشد. بهترین دما برای نگهداری از عسل تقریباً بین 22 تا 25 درجه میباشد. چنانچه عسل را در دمای مطلوبی نگهداری نکنید موجب میگردد که شما عسلی نامرغوب و بی کیفیت داشته باشید که رنگ و طعم و آنزیمهای موجود در عسل به مرور زمان در اثر مناسب نبودن میزان دمای موجود برای نگهداری از عسل موجب گردد.
شما چه نکات دیگری را برای نگهداری عسل پیشنهاد می کنید؟ لطفا نظرات و اطلاعات خود را در قسمت دیدگاه ها با ما در میان بگذارید.
برای خرید عسل خانواده مهرنوش در تصویر زیر کلیک کنید.
https://baghro.com/product/%d8%b9%d8%b3%d9%84-%d8%ae%d8%a7%d9%86%d9%88%d8%a7%d8%af%d9%87-%d9%85%d9%87%d8%b1%d9%86%d9%88%d8%b4/
عالی بود!!